Tessa Virta uusi julkaisu 27.10!

Tessa Virta ja Sinikka Svärd yhteistyössä – Aikuisen naisen elämästä ja kokemuksista kertova single “Kipua ja kipinää” julkaistaan 27.10. Kuuntele https://open.spotify.com/album/77EDZLN87AVbkaNKgoq5Gm?si=o_5g6CN6QQ-0Ig2cjhtrAA

Pianisti-laulaja Tessa Virta julkaisee kolmen kappaleen singlen Kipua ja kipinää torstaina 27. lokakuuta. Kappaleet ovat Virran omia sävellyksiä ja niiden koskettavat tekstit ovat sanoittaja Sinikka Svärdin käsialaa. Kappaleiden aiheet kumpuavat näiden kahden naisen omista elämistä ja tuntemuksista.

Virran julkaisulla kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ulkopuolisen tuottajan kädenjälki – merkittävän roolin kokonaisuudessa on ottanut monen eturivin artistin kanssa työskennellyt Janne Oinas, joka on myös tuttu muun muassa Vain Elämää -ohjelman taustajoukoista. Yhteistyö Svärdin ja Oinaksen kanssa jatkuu, kun he alkuvuodesta 2023 palaavat keinuvien rytmien pariin Finnvox Studiolle.

Tessa Virtaa on aina kiehtonut brasilialaiset keinahtelevan pehmeät rytmit ja harmoniat, joita nytkin kuullaan hänen omissa sävellyksissään. Avausraita ja kokonaisuuden kärkikappale Ikävä käsittelee rakkauden ja intohimon kipinää, joka ei iästä huolimatta sammu – se ei kysy lupaa syöksyessään elämäämme ja nyrjäyttäessään kaiken nurin niskoin. Kappale kertoo tuosta kiihkeästä tunteesta, jota vastaan on mahdoton taistella.

Luopuminen on herkkä kuvaus siitä, kun iäkkäät rakkaat läheiset hiljaa hiipuvat ja eksyvät omaan muistisairaan himmeään maailmaansa. Kun ei heihin enää ulotu, kun yhteys katoaa. Aihe ja teksti on syntynyt Virran ja Svärdin yhteisestä kipeästä kokemuksesta. “Tämä on surullisen totta ja riipaisevan raskasta niin monelle meidän ikäisellemme, eikä tästä juuri lauluja ole tehty. Nyt oli aika tehdä”, Svärd kommentoi.

Kokonaisuuden viimeistelevä Päivä tää -kappale peilaa pandemia-ajan jälkeistä aikaa – kun ihmiset ensimmäisen kerran vihdoin uskaltautuivat ihmisten ilmoille halaamaan ystäviään ja pitämään hauskaa. Pandemia-ajan kaksi ensimmäistä vuotta olivat vaikeita monille, oli kuin ilo ja ilkamointi olisi kokonaan kadonnut maailmasta. Elämä oli harmaa ja hiljainen. Hengitimme tahoillamme joka päivä yksinäisyyttä, toivottomuutta ja pelkoa tulevasta. 

“Yhteistyömme Tessan kanssa on ollut mutkatonta. Alusta asti olemme puhuneet asioista ja elämämme kuvioista ja vaiheista hyvin avoimesti. Halusimme tehdä lauluja, joissa elämä näyttäytyisi aitona ja riisuttuna. Tekstini ovatkin syntyneet sekä näistä meidän, kahden kypsän naisen, pitkistä ja hedelmällisistä keskusteluista että tunteista, joita Tessan herkät melodiat ovat herättäneet”, Svärd avaa yhteistyötä.

Tessa Virta on musiikkialan monitaituri – Yhteistyöhistoriaa mm. Katri Helenan, Jyväskylä Sinfonian ja Pentti Hietasen kanssa 

Tessa Virta on musiikkialan monitaituri, joka valmistui Sibelius-Akatemian Jazz-osastolta musiikin maisteriksi vuonna 2006. Uransa aikana Tessa Virta on julkaissut neljä albumia: Um Poeta – Runoilija (2004), Punainen Sävellys (2007) ja Sun silmissäs näen rakkauden (feat. Jyväskylä Sinfonia, 2012) sekä viimeisimpänä Tessa Virta Orkesterin nimissä ilmestynyt Joulun Tähdet (2020), jonka paikallisradiotoimittajat valitsivat vuoden 2020 joululevyksi. Lisäksi artistilta on ilmestynyt yksittäisiä singlejä, kuten Hiljaista on (2019) ja Liljankukka (2022), sekä omat sävellykset Suru (2020) ja Veranda (2020).

Keväästä 2022 alkaen Tessa Virta on ollut orkesterillaan mukaan Katri Helenan konserteissa. Virta on esiintynyt orkesterinjohtajana vuosien saatossa Tessa Virta Orkesterin lisäksi muun muassa Tapani Kansan ja Jari Sillanpään kokoonpanoissa. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä myös lukuisten muidenkin artistien kuten Mari Palon, Pentti Hietasen, Tomi Metsäkedon ja Johanna Förstin kanssa. Omat sävellyskonsertit artistilla on ollut muun muassa Jyväskylä Sinfonian kanssa.

Tessa Virta Kipua ja Kipinää
Tessa Virta -Kipua ja kipinää (digital single 3 kappaletta)